Verslag Technische dag bij Toncar

 
Het is zaterdag 28 september 2013, een zonovergoten dag. Paula en ik zouden deel gaan nemen aan de Technische dag van De Mascotte bij het restauratiebedrijf Toncar waar Robert en Anton van Egmond de scepter zwaaien. Het bedrijf is gelegen in het mooie Berkel en Rodenrijs.
 


Aangezien ik zou assisteren tijdens deze dag was ik al met hen in gesprek geweest over de invulling van deze dag. Helaas had ik tijdens de afbouw van de Oldtimerdag te Alphen aan den Rijn (zaterdag 14 september j.l.) een ongeval, waardoor ik hen niet kon assisteren. Heel erg jammer.
Ondanks de rolstoel wilde ik toch naar de Technische dag gaan. Bij Toncar was er een zeer vriendelijke jongeman, Jeffrey, die behulpzaam was met het uitstappen.
Hier werden wij gelijk met een kopje koffie en het welbekende zoete gebakje verwelkomd, een gebakje met het logo van Toncar er op.
Namens het bedrijf gaf Robert in een toelichting aan wat de bedoeling was, gezien de grote groep dames en heren.
Op het parkeerterrein hadden zich inmiddels zo’n 50 RR’s en Bentley’s verzameld, afkomstig uit alle windstreken van Nederland en België.
Door middel van een rooster met kleuren werden de groepen ingedeeld, zodat iedereen bij de diverse onderdelen aan bod kon komen.
 


Het bekleden van auto's, zowel in leder als met stof, werd uitgebreid behandeld, evenals de tapijten die in de auto's gemaakt kunnen worden.
De mogelijkheden van spuitwerk en het krimpen en uitzetten van lakken op de auto werd besproken, met daarbij het voorafgaande schuurwerk in de diverse vormen.
Tevens gaf plaatwerker Frank een demonstratie over het krimpen en strekken van plaatwerk, hoe een bocht wordt gemaakt en hoe een opzetrand in het plaatwerk gemaakt kan worden.
Wat mij heel erg interesseerde was de hele straat naaimachines. Hiermee kunnen logo's op de stoelen van de auto’s geborduurd worden, maar deze machines kunnen ook ingezet worden om o.a. t-shirts en petjes van een logo te voorzien. 
In de middagpauze zijn we heerlijk verwend met een kop soep, overheerlijke broodjes en met daarbij een kopje koffie of thee.
Na de lunch zijn we weer verder gegaan met het rouleerschema, waarbij voor mij het eerste onderdeel Techniek op het programma stond. Rob Wilde gaf op een eenvoudige wijze uitleg hoe elektriciteit werkt.
Roel Zaadnoordijk nam vervolgens het tweede onderdeel Techniek voor zijn rekening, namelijk een aantal technische tips, met de onderkant van de Silver Shadow als voorbeeld.
 


De dames hadden zich intussen ook kostelijk kunnen vermaken. Danielle van Egmond had deze dag het damesprogramma samengesteld, inclusief de catering voor ons allen, het regelen van de busjes, het zoeken naar een geschikte locatie voor de dames, de plantjes na afloop, de fotograaf en diverse overige zaken. Inge van Egmond was deze dag overall verantwoordelijk voor de dames, Arja van Egmond was door omstandigheden pas later aanwezig.
De groep van 40 dames werd met busjes naar Delft vervoerd, en na een mooie rondwandeling onder leiding van een gids, gevolgd door een zeer goed verzorgde lunch, was er de mogelijkheid zich uit te leven met het maken van chocolade bonbons en alles wat daarbij behoorde.
 
De meest fraaie creaties werden gemaakt...

De afterparty was echt reuze gezellig, de dames hadden het nodige te vertellen, en de heren uiteraard ook.
Namens het bestuur bedankte Wietze Bakker de organisatoren Anton en Robert voor hun gastvrijheid en enorme inzet. Mannen, chapeau voor jullie inzet. Ik hoop dat we nog eens terug mogen komen en bedankt voor de petjes met het RR- en Bentley-logo.
Ook alle medewerkers die zich voor deze dag hebben ingezet, bedankt! Achtereenvolgens waren dat: Frank (plaatwerkerij), Fred Zijderveld en Roan (beklederij), Fred van Egmond (spuiterij), Gidion (borduurstudio), Alex, Cees, Teun, Jeffrey, Matthieu, Jaap en Aad (verkeer, chauffeurs en diverse overige activiteiten).

En niet te vergeten Jeffrey die mij de hele dag heeft rondgereden, BEDANKT.
 

 
Paula en ik hebben de dag heerlijk afgesloten en zijn voldaan huiswaarts gekeerd.
 
 
Verslag: Arjen Camfferman
Foto’s: Mariëlla Zoontjes, Sylvia & Marius Krijgsman

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart