Koffie & Klets, regio Zuid-Oost, Zijtaart, 1 juli 2012

Bijeenkomst in Autosalon Doornhoek te Zijtaart (gemeente Veghel).

Als er dezer dagen een Mascotte-bijeenkomst is, is de eerste vraag: wat voor weer zal het zijn. De ene dag is het mooi en de volgende dag kan het koud zijn met onophoudelijke regen. Wel, op zondag 1 juli 2012 begint de dag wat fris, eigenlijk is met open dak of cabrio-rijden net te koud. Als de regio Zuid-Oost leden arriveren, wordt de temperatuur prima. In de loop van de middag valt wat regen en tegen etenstijd is het weer strak blauw en warm.Ruim voor de aanvangstijd van één uur komen de eerste bezoekers bij de plek van samenkomst: Autosalon Doornhoek.


Een klein particulier museum met een collectie die voornamelijk bestaat uit wat ooit “gewone dagelijkse auto’s” waren. Een grote Buick en een Silver Shadow zijn de enige uitzonderingen. Tegen twee uur komen de laatste bezoekers binnen en dan heet de eigenaresse van de Autosalon ons allemaal welkom en vertelt hoe het niet-bedoelde en niet-geplande museum ontstaan is.Voor zover de koffie met gebak nog niet “genoten” is, wordt dat door de laatkomers alsnog gedaan. Uiteraard komen nog enkele “late roepingen”, zodat we uiteindelijk zestig bezoekers tellen.Het nog mooie weer lokt ons naar buiten, op de parkeerplaats worden de gebruikelijke dingen gedaan. Er vinden begroetingen plaats, de klets gaat voort,motorkappen gaan omhoog, nieuw aangebrachte bekleding wordt bekeken en incidenteel wordt zelfs een onderkant geïnspecteerd.

Tussendoor wordt de museumcollectie bezichtigd. Die bestaat, behalve uit een aantal goed geconserveerde auto's, ook uit auto's met "veel patina". De oudste auto is een Bourguignonne uit 1900 en we zien een vrijwel complete serie DAF-personenwagens. Verder niet zo bekende automobilia en vitrinekasten vol met miniatuurauto's. Naast de ruime loods, waarin op twee vloerlagen de auto's zijn opgesteld, is de werkplaats waar door eigenaar, zoon en een part-time restaurateur auto's worden gerestaureerd. Aan de Daf die casco op de keldervloer staat, is te zien, dat er grondig te werk wordt gegaan.


Onderdeel van het “perceel” is een tuin van ongeveer een hectare groot, die heel natuurlijk is aangelegd. Achter de woning naast de Autosalon zien we een leuk aangelegde siertuin. Vooral dames genieten daar van de natuur.

Tegen half zes is het weer ten goede veranderd en dan is het ook tijd om binnen van het inmiddels klaargezette buffet gebruik te maken.


Ruim de helft van de aanwezige Mascotte-leden blijft eten. Van het andere deel wordt afscheid genomen en tegen acht uur vertrekken ook de overige aanwezigen. Het dak van de cabrio’s en de schuifdaken van ander auto’s kunnen weer open.
De dag is een mooie afsluiting van het regio-seizoen 2011-2012. De volgende Koffie&klets bijeenkomst valt op 18 november 2012 en dat is alweer in het nieuwe clubjaar.


Tekst: Rob van den Beld
Foto’s: Rob van den Beld en Annemieke Dekkers.

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart