Barbecue regio Noord-Oost 23 augustus 2020Tot en met vrijdag 21 augustus is Nederland al enkele weken gehuld in een hittegolf. De zaterdag erna is het nog steeds warm, met een paar buien en zondag 23 augustus ontwaken we bij een temperatuur van 14 graden, bewolkt en ook nog met regen. Niet het meest ideale weer voor de jaarlijkse barbecue van regio Noord-Oost. Tegen elf uur maken we de auto klaar voor vertrek en we moeten kiezen uit regenkleding, warme jas voor als het koud en droog is, of een dun jasje voor als de zon mogelijk nog gaat schijnen. Uiteindelijk blijkt dat we ze alle drie nodig hebben.
In de regen vertrekken we naar de Eeserhof in het centrum van Ees -vlak bij Borger- voor de ontvangst met koffie en gebak. De voor ons op het terras gereserveerde tafels zijn dweilnat en we gaan naar de uitvluchtruimte waar we bij slecht weer -nu dus- terecht kunnen. Vanaf 12 uur komen de aangemelde leden binnen en precies om één uur is ieder aanwezig. 43 personen is een mooie opkomst in c- en vakantietijd. 7 mensen hebben zich (alsnog) afgemeld, maar door de 6 “late roepingen” en een extra introducé blijft het aantal verschenen mensen hetzelfde. Regiobegeleider Wobbo Hopman heet ieder welkom, met speciale aandacht voor 2 koppels die voor de eerste keer bij een regio-bijeenkomst aanwezig zijn. 

Extra aandacht wordt gegeven aan de tienjarige Lars Vredevoogd, waarschijnlijk het jongste Mascotte-lid met een eigen Rolls-Royce, een donkerblauwe Silver Shadow. Aan deze limousine moet nog wel het een en ander gebeuren, maar Lars hoopt samen met zijn vader de auto in de loop van het volgend jaar op de weg te krijgen.Wachten is nog even op een rijbewijs, dus voorlopig wordt Lars door een auto met chauffeur naar de bijeenkomsten gereden. De aanwezigheid van een kleine 20 leden, die in 2020 nog niet eerder aan een regionale bijeenkomst deelnamen, maakt dat kennis- en contact maken bijzonder geanimeerd verlopen. Tijdens enkele droge en zonnige periodes worden ook nog auto’s bekeken. Om half twee worden de routebeschrijvingen uitgedeeld, waarna een kleine wolkbreuk ontstaat, zodat het vertrek van de auto’s enigszins gefaseerd plaats vindt.

Via een mooie tocht door Hondsrug gebied komen we in Stadskanaal waar museum Musica bezocht zou worden.Omdat daar slechts 10 personen tegelijk naar binnen mogen -en wegens c-regels- wordt doorgereden naar de eindbestemming in Veendam.

We plaatsen onze auto’s op het grote Museumplein voor de schouwburg en het Veenkoloniaalmuseum en lopen naar Hotel-Restaurant Parkzicht waar enkele leden overnacht hebben en waar de barbecue zal plaatsvinden. Het is weliswaar inmiddels droog met een aangename temperatuur, maar de zaal naast de patio waar de barbecue-branders onder tenten staan opgesteld, is zodanig plezierig ingericht dat vrijwel ieder er de voorkeur aan geeft, om daar -met anderhalve meter afstand- plaats te nemen.
Wobbo - als erkende bierfanaat - leidt in groepjes degenen die interesse hebben, rond in de bierbrouwerij, waar Veendams bier wordt vervaardigd.

Intussen gaat in de zaal de bekende en gezellige klets onverminderd voort en omstreeks 5 uur krijgen we het sein van de barbecue-meester dat we tafelsgewijze langs het buffet en de barbecues mogen lopen om onze borden te vullen. Het blijft een gezellige drukte en afgaande op de reacties is de verzorging en het eten voortreffelijk.

Omstreeks acht uur vertrekken de meeste aanwezigen, hetzij naar huis, hetzij naar de (bijna) aanpalende hotelkamer en in een enkel geval naar een camping in de buurt.
Ondanks alle beperkende maatregelen hebben met twee verschuivingen toch de toegestane regio Noord-Oost bijeenkomsten plaats kunnen vinden. Helaas gaat de oldtimerbeurs in Eelde niet door, maar dat is door een probleem bij de organisatie van de veilinghallen. De laatste regio Noord-Oost Koffie&Klets-bijeenkomst van dit jaar staat nog steeds gepland voor 22 november 2020 met de start in Emmen. Dus: tot nader!

Tekst: Rob van den Beld
Foto’s: Stanley Sibering, Wietze Bakker, Annemieke Dekkers, Rob van den Beld.
 

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart