Het zesde Mascottelustrum op 28 mei 2022 in RotterdamEigenlijk had het zesde lustrum in 2020 gevierd moeten worden, maar de coronaperikelen van toen lieten ons het feest steeds een stukje vooruit schuiven.
Toen begin 2022 duidelijk werd dat er weer wat ruimte was voor een mooi feest, toog de jubileumcommissie onmiddellijk aan het werk om nu eindelijk het lustrum te gaan opzetten.
Op 28 mei kwam een groep van maar liefst 208 personen naar het ss Rotterdam. Zij plaatsten hun grote Rolls-Royces en Bentleys op het gereserveerde deel van het parkeerterrein, waar ze op aanwijzingen van (vrijwillige!) parkeerwachten keurig in slagorde werden opgesteld.
Om één uur ’s middags zouden de festiviteiten geopend worden met een uitgebreide rondvaart door het Rotterdams havengebied. Hiervoor was Spido Rondvaarten geëngageerd en het moet gezegd: dat was een uitstekende keuze. De rondvaart door het havengebied duurde 3 ½ uur en gedurende die tijd kreeg niemand de gelegenheid zich ook maar een seconde te vervelen. Halverwege de rondvaart ging het luik van het onderdek van de Spidoboot open en langzaam kwam een uitgebreide lunchtafel naar boven.
Een fantastisch idee, op perfecte wijze uitgevoerd. Iedereen kon zich royaal te goed doen aan alle hapjes en versnaperingen, die ook steeds werden aangevuld. 
Ook bood het achterdek van de boot voldoende ruimte om in de zon te kunnen genieten van Rotterdams reusachtige havencomplex.
De enorme massaliteit van dit gebied bewijst overduidelijk Rotterdams betekenis als de op twee na grootste economische motor van Nederland.
Na de rondvaart keerden de Mascotte-leden terug op het ss Rotterdam. Een van de bovendekken was gereserveerd voor ons jubileum, waardoor iedereen onder het genot van een hapje en een drankje wat kon bijpraten. Natuurlijk ging het in het begin over de rondvaart, maar al gauw gingen de gesprekken over van alles en nog wat.
Grappig om ook hier weer te merken dat de prachtige Bentleys en Rolls-Royces waarmee men gekomen was, nauwelijks op de onderwerpenlijstjes vermeld stonden: “Die doen het toch wel, die zijn ons bindend element; we weten allemaal dat we met deze voertuigen een vreemdsoortige en kostbare hobby erop na houden, maar we vinden dat nu eenmaal leuk!”
Om zeven uur ’s avonds begon het diner dansant. Er werd een vijfgangendiner opgediend, waarbij entertainer Ger Vos de tussenruimtes vulde door muziek uit de tijd van de Mascotte-leden ten gehore te brengen (of te playbacken). Hij wist de perfecte snaar te raken; in de loop der avond groeide het aantal personen op de dansvloer daardoor tot zulke hoeveelheden dat normale dansbewegingen praktisch niet meer mogelijk waren zonder anderen aan te stoten. Tel daarbij dat de geserveerde gerechten verrassend en uiterst smaakvol waren, en het moge duidelijk zijn dat dit lustrum een onverdeeld succes is geworden. Het was dan ook geen toeval dat verschillende aanwezigen aan het eind van het feest een vergelijking trokken met het vijfentwintigjarig jubileum in Heerhugowaard in 2015.
Een vergelijking overigens die wij niet wilden maken: we doen immers geen wedstrijdje!

Verslag: Frans Janssen
Foto's: Wobbo Hopman, Wim/Audrey Vroomen.


Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart