Koffie & Klets Regio Zuidwest op 18 oktober 2015

 
Zondagmiddag 18 oktober werd een Zeeuwse Koffie & Kletsbijeenkomst van de regio Zuid-West georganiseerd. Leo Stoffels en zijn attente rechterhand Diana hadden zich bijzonder ingespannen om deze K&K een Zeeuws tintje te geven, wat betekende dat de Zeeuwse specialiteit, oesters, het beeld van deze middag zou gaan bepalen.
We verzamelden ons bij de eeterij-spelerij Vierlinden in Goes, van waar uit we naar Yerseke reden om de oesterkwekerij van de familie Dhooge te bezoeken. 


De familie Dhooge verwelkomde ons in een lokaliteit achter volgepakte oesterputten. Zij gaven een uitvoerige uitleg over de kweek van de verschillende soorten oesters, waarna wij werden uitgenodigd deze bijzondere zeevruchten te proeven. Hoewel niet iedereen een echte oesterliefhebber was, oefende iedereen toch op de manier waarop dit zeebanket gegeten moet worden. Heel vorstelijk wordt de schelp met duim en wijsvinger naar de mond gebracht. De familie Dhooge bood daarbij een uitstekende witte wijn aan, die perfect bij het oestergerecht paste.


 
De echte oesterliefhebbers waren vol lof over de kwaliteit en variëteit van de geserveerde oesters. Ook het feit dat er royaal van de oesters gegeten mocht worden, droeg aan de heel bijzondere ervaring bij.
Na afloop van de proeverij volgde een rondleiding langs de oesterbanken en de kwekerijen. Daarbij kwamen we veel te weten over het eeuwenoude werk in de mosselkweek en de oesterputten. Dat was werkelijk een volkomen nieuwe ervaring voor de meesten van ons.  
Deze gezellige dag werd afgesloten met een heerlijke schaal- en of schelpdierenmaaltijd of iets van dien aard in het leuke restaurantje. De aanwezigen gaven volmondig toe dat deze vorm van Koffie & Klets zonder rondrit zeer aantrekkelijk kan zijn.   
De organisatoren kunnen dan ook terug zien op een geslaagde dag met tevreden bezoekers. 
  

Verslag en foto’s: Wietze Bakker

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart