K&K Mascotte regio Noordoost, Carrosso en Woudagemaal op 8 oktober 2023
Als start van deze zonnige dag krijgen we in Oldemarkt een warme, hartelijke ontvangst door Herman en Greet Snelder en Robert Visser, eigenaar van Carrosso Classic- & Sportscars. Meerdere clubleden worden meteen herkend door Robert Visser, eigenaar van dit prachtige bedrijf. Robert verzorgt de koffie en Greet en Herman serveren hun heerlijke huisgemaakte appeltaart. Herman heet ons alvast welkom en legt uit dat we vandaag een bijzondere rit naar het Woudagemaal in Lemmer gaan rijden. De rit voert door karakteristieke plaatsjes met namen waar de meesten van ons nooit van gehoord hebben.
Robert legt daarna uit dat het bedrijf in- en verkoop doet van allerlei merken, zowel direct als in consignatie. Wel is er een voorliefde voor bijzondere modellen waar maar weinig van geproduceerd zijn. Het is allemaal gestart met de Austin-Healy hobby van Robert en uitgegroeid tot een bedrijf van formaat voor alle merken.
Wobbo Hopman biedt Robert als dank voor de gastvrijheid een prachtige ingelijste poster met 100 Years of Rolls-Royce aan die een plek in de showroom gaat krijgen. Jan Wagemaker heeft deze poster ter beschikking gesteld.
Er is ruimschoots tijd om de veelzijdige collectie grote en kleine automobielen te bewonderen. Zo staat er ook een prachtige knalrode Messerschmitt. Wat sportwagens betreft heeft Carrosso de Austin-Healy Sebring Sprite waar Tonio Hildebrand nog in gereden heeft, de Aston Martin Vantage GT4 die in bezit is geweest van Rowan Atkinson en de Aston Martin DB7 GT Works die door sir Stirling Moss en Andy Wallace is bereden. De twee grote hallen zijn gevuld met voornamelijk oldtimers. Opvallend is de goede staat waarin de auto’s verkeren en Robert vertelt dat Carrosso zelf over een garage en personeel beschikt waar de auto’s weer in topconditie gebracht kunnen worden voor de verkoop.
Hierna deelt Herman de routebeschrijvingen uit en inderdaad komen we bijzondere plaatsnamen tegen zoals Muggenbeet, Blankenham, Kuinre, Buren, Langelille en uiteindelijk  Nijetrijne.
In Lemmer bezichtigen we onder leiding van een gids het UNESCO Werelderfgoed, Ir. D.F. Woudagemaal, dit is de grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd. Het is een boezemgemaal wat in de dijk is gebouwd en pompt water uit de Friese boezem het IJsselmeer in.
Sinds 1998 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit gemaal wordt 1 x maal per jaar nog in werking gezet en heeft op 7 oktober in 2020 het honderdjarig bestaan gevierd. De rode loper die op 7 oktober 1920 dienst heeft gedaan bij de opening voor koningin Wilhelmina destijds ligt nog steeds op de trap.
Wanneer het waterpeil te hoog staat of tijdens de jaarlijkse draaidagen, wordt het Woudagemaal in werking gezet. Tijdens de spaarzame dagen dat het gemaal in werking is worden machinisten in de praktijk opgeleid om het Woudagemaal te kunnen bedienen.
We krijgen binnen en buiten een indrukwekkende en uitgebreide rondleiding die zeker de waard is. De invloeden van de architectuur van Berlage zijn duidelijk. Het is een bijzonder gebouw en de sfeer ademt de sfeer en van weleer.
Hierna voert een korte rit ons naar Nijetrijne waar we in restaurant Driewegsluis aan het water een gezellige en lekkere afsluiting van de dag hebben. Wobbo biedt Herman en Greet een zelf gebrouwen Veendams bierpakket van Brouwhotel Parkzicht aan en een prachtig boeket.
Dank aan Robert, Herman, Greet en Wobbo voor deze geslaagde dag!
 
Verslag en foto’s: Annemieke Dekkers.
 
 

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart