Verslag van de K&K regio “Noord-West” op het landgoed “Groot Kantwijk” te Vreeland.Als je een “Koffie en Klets” organiseert waarbij een deel van het programma afhankelijk is van gunstige weersomstandigheden, is het altijd een beetje spannend als de dag van de K&K daar is. Zondag 14 augustus jl. was zo’n dag.
Op het programma stond een bezoek aan het Healey Museum op het landgoed “Groot Kantwijk” te Vreeland met uitleg betreffende de aanwezige automobielen en een lunch verzorgd door het Museum.
Op hetzelfde landgoed werden deze zondag ook de Nederlandse kampioenschappen paardenpolo gehouden en wij waren uitgenodigd om dit unieke evenement mede te aanschouwen. Paardenpolo kan alleen gespeeld worden, indien de ondergrond, gras, niet te drassig is. Te gevaarlijk voor de benen van de paarden.
Gelukkig had het de nacht voorafgaande aan de kampioenschappen niet geregend en was het vandaag heerlijk zonnig weer.
De aanmeldingen voor deze speciale K&K van de regio “Noord-West” voor deze dag vielen aanvankelijk wat tegen. We zitten natuurlijk midden in de vakantieperiode.
Onze regioleider Gerard Kruk had, middels het landelijk bestuur en Pieter Schemmekes, ook een uitnodiging voor de deze dag laten versturen aan de leden van de regio “Midden”.
En dat was een perfect idee van Gerard.
Zo’n 20 Rolls-Royces en Bentley’s met zo’n dikke 40 deelnemers gaven acte de présence rond de klok van 12.00 uur, het tijdstip van verzamelen.

Natuurlijk begonnen we de K&K met een heerlijk kopje koffie/thee en een dito gebakje van de echte banketbakker.

Voor het gemak hadden we een A4-tje samengesteld met daarin het programmaverloop.
Tevens werd er op dit papier een beknopte uitleg gegeven van de spelregels bij het paardenpolo.
Nadat Gerard Kruk ons had verwelkomd, gaf hij het woord aan Joël van Rems, één van de organisatoren van deze middag. Na haar woord van welkom, deelde zij de programma’s uit aan de deelnemers.Vervolgens was het de beurt aan Hans van de Kerkhof, voorzitter van de Stichting Healey Museum.
Hij vertelde ons over het ontstaan van het Museum. Hans is reeds vele jaren Healey fanaat.
Toen hij zijn bedrijf had verkocht, wilde hij graag een Healey Museum oprichten. Maar vindt maar eens een geschikte locatie. Vele panden werden bekeken, maar hij kon aanvankelijk niets vinden wat aan zijn wensen kon voldoen. Totdat Hans bij een “borrel” Cor van Zadelhoff ontmoette, de bekende bedrijfsmakelaar en vastgoedhandelaar.
Cor was inmiddels eigenaar geworden van het landgoed “Groot Kantwijk” inclusief alle opstallen. De heer Van Zadelhoff had wel een “plekje” voor het op te richten Museum op zijn landgoed.
De opstal die hij voor ogen had voor Hans, was een paarden inseminatie centrum op het terrein. Het gehele landgoed had echter een agrarische bestemming.
Na zo’n 18 maanden onderhandelen met de gemeente, zelfs tot aan de bestuurlijke kanalen bij de provincie aan toe, waren alle benodigde vergunningen gerealiseerd.
Het Healey Museum was een feit.In 2012 werd het Healey Museum geopend; het enige in de wereld!

Aansluitend gaf Hans van de Kerkhof uitleg over de Healey’s welke in het Museum zijn ondergebracht.
Stuk voor stuk belichtte hij alle unieke exemplaren.
Wat voor onze leden natuurlijk helemaal interessant was: in het Museum staat ook een Healey uit 1966 met een Rolls Royce motor. Dit betrof een experiment.
De Rolls Royce motor paste echter niet in de standaard Healey carrosserie, dus werd het chassis in de lengte middendoor gezaagd en werd er een stukje tussen gezet. In totaal zijn er 3 van deze prototypes gemaakt. Werkelijk heel bijzonder dus!
De Healey met Rolls Royce motor in het Museum is de enige die met een automaat is uitgevoerd. Na de uitleg konden onze clubleden de auto’s nader bestuderen en vragen stellen aan Hans.
Vervolgens stond de lunch op het programma.
Omdat het weer ons zo gunstig gezind was, hadden Hans en zijn medewerkers het terras ook uitgezet, zodat wij de keus hadden binnen of buiten te lunchen.
Het ontbrak ons bij de lunch werkelijk aan niets en links en rechts werd er nagepraat over de oa. voortreffelijke broodjes kroket.Na de lunch konden we gaan genieten van de paardenpolo wedstrijden.

Er waren ploegen uit binnen- en buitenland. Er wordt gespeeld met 4 spelers. Wist u dat één speler de beschikking dient te hebben over 5 paarden? Elke 7,5 min. wordt er, na een pauze van 5 min., van paard gewisseld en men dient ook nog eens over een reservepaard te beschikken.
Als er een paardentrailer het landgoed komt oprijden, is dat dus niet de gehele ploeg, maar “slechts” de paarden van één speler. Niet direct een sport voor iedereen dus.

Het was, mede door het mooie weer, oprecht genieten van deze unieke sport. Volgens ons hebben alle leden volop genoten van deze bijzondere “Koffie en Klets”.


Tot slot een woord van dank aan de voorzitter van het Healey Museum en zijn medewerkers voor de uitstekende verzorging van het geheel.
Enne..... leden van de regio “Midden”, jullie natuurlijk ook extra bedankt voor de aanwezigheid. Doen we nog een keer?


Verslag en foto's: Gerard Kruk en Pascal Peper.


Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart