Verslag Koffie & Klets 11 september 2016 regio Noord-West

 

De laatste Koffie & Klets van het seizoen 2016 was de regio Noord-West op de locatie Paviljoen “de Jonckheeren” in de Beemster. Onze Rolls-Royces and Bentley's stonden veilig geparkeerd op een gereserveerd parkeerterrein. Fantastisch!De weersomstandigheden waren buitengewoon goed voor het tijd van het jaar en mede daardoor was het heerlijk vertoeven op het hooggelegen terras met een prachtig uitzicht op de golfbaan. Een ieder kon heerlijk genieten van het gebakje en koffie/thee.

De planning was om na een uur te starten met de toerrit en om een bezoek aan het fort bij Spijkerboor te brengen. Omdat de locatie, de weersomstandigheden en de onderlinge gezellige gesprekken zo fijn verliepen, besloten wij om na anderhalf uur op te stappen. De toerrit ging o.a. door het werelderfgoed de Beemster en de mooie plaatsen de Rijp en West-Graftdijk met als opstapplaats Spijkerboor. Gezien het  geringe aantal parkeerplaatsen bij het fort (parkeerplaatsen alleen voor invaliden), zijn we voor onze automobielen uitgeweken naar een horecagelegenheid op ongeveer 300 meter afstand. Het was een klein stukje lopen naar het fort en gezien de mooie omgeving was dat geen opgave.Onder begeleiding van een gids begaven wij ons in en om het fort.Het fort bij Spijkerboor is het meest noordelijke van de 42 stellingforten rondom Amsterdam die het inundatiegebied moesten beheersen. Het is tevens het grootste fort en bij de opening in 1913 bood het onderdak aan ruim 300 militairen. Het fort is vooral uniek door de nog aanwezige grote pantserkoepel met daarin twee 10,5 cm snelvuurkanonnen, destijds de krachtigste in Nederland. Nagenoeg alle andere forten van de stelling zijn in de tweede wereldoorlog geheel ontdaan van hun bewapening maar het fort bij Spijkerboor heeft door bijzondere omstandigheden dit imposante wapen kunnen behouden. Ook een bezichtiging in de  geschutskoepel behoorde tot de mogelijkheden; je moest geen last van claustrofobie hebben en enige klimervaring was welkom. De twee grote kanonnen zijn echter nooit gebruikt.

Aangezien de rondleiding anderhalf uur duurde, was het einde van de middag aangebroken en reden we richting het mooie etablissement Stoer in de Beemster. Ook daar waren parkeerplaatsen gereserveerd. Aangezien de zon zich van zijn goede kant liet zien, namen we plaats op het buitenterras en genoten van de consumpties. Vervolgens gingen we in het sfeervolle etablissement heerlijk dineren.

Om ongeveer 21.30 uur namen we afscheid van elkaar en ging een ieder weer huiswaarts.
Wederom kunnen we terugzien op een geslaagde “laatste Koffie & Klets van het seizoen“-dag en zien we met veel enthousiasme uit naar een nieuw seizoen in 2017!!

We wensen u allen en ook de leden die niet in de gelegenheid waren om aanwezig te zijn het allerbeste toe.Verslag: Gerard Kruk
Foto's: Joël, Pascal

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart