Alle seinen op groen bij de Koffie en Klets regio Noordwest
op 9 augustus 2015

 
Organisatoren Gerard Kruk en Ron Jochemsz hadden wel alles méé op de Koffie en Klets in augustus jongstleden. Er was een royale aanmelding voor deze bijeenkomst geweest, het weer was fantastisch: prachtig zonnig, maar niet te heet en zij hadden het treffen gepland in één van de aantrekkelijkste gebieden van het land. Een gebied dat natuurlijk al bekend is door de platgetreden toeristenplaatsen als Volendam, Edam, Hoorn, Enkhuizen, Alkmaar: eigenlijk bevat deze streek alleen al aan toeristische beroemdheden zoveel namen dat een opsomming altijd te beperkt zal blijken. Maar Gerard en Ron hadden juist deze plekken zoveel mogelijk weten te vermijden en hadden een kleine route uitgezet door de minder beroemde, prachtige authentieke dorpjes en gehuchten die Noord-Holland zo aantrekkelijk maken.
De plaats van samenkomst was het Van der Valkhotel in Volendam. Met 15 auto’s waren de clubleden naar deze plaats gekomen, waar het meteen al een aangenaam treffen werd onder de meest gemoedelijke zomerzon.Maar Gerard en Ron hadden meer pijlen op hun organisatieboog: rond één uur kregen de aanwezigen een routebeschrijving aangeboden, die de minder bekende dorpjes uit het gebied zou aandoen. Het bijzondere van deze tocht was dat het gevoel werd gewekt steeds op het rustieke platteland te verblijven, terwijl men in werkelijkheid op niet meer dan enkele kilometers van Amsterdam verwijderd was.Er waren enkele stops ingelast, waardoor iedereen de kans kreeg de fraaie locaties wat nauwkeuriger te bekijken. Dat was maar goed ook: soms waren de dorpjes zo boeiend dat het jammer geweest zou zijn als daar zomaar doorheen gesjeesd zou worden.

In één gehucht had men geen stop willen ingelasten, maar daar hielpen de natuurlijke omstandigheden een handje mee: het gehucht Holysloot lag aan het einde van een smalle, doodlopende weg, waardoor het een heel gedraai en gemanoeuvreer werd om al die grote auto’s weer te laten omkeren om tegen de stroom van medeclubleden in te gaan. En zodoende was er toch uitgebreid gelegenheid om het dorpje te bekijken.De dag eindigde op  een veldje van een camping bij Ransdorp, waar de groep kon picknicken. Het werd de jaarlijkse clubpicknick in het klein: de aanwezige leden gooiden al gauw de kofferbak open, haalden tafeltjes en stoeltjes tevoorschijn en genoten in gezellige groepjes van de club en het prachtige weer.Daarmee werd een dag afgesloten die zonder meer tot de meest geslaagde van de Koffie-en-Kletsen-2015 gerekend mag worden. Het moet een hele klus geweest zijn om de route en alle locaties vastgelegd te krijgen, maar Ron en Gerard hebben absoluut eer van hun werk gehad!
 
Verslag: Frans Janssen
 
Foto’s: Frans Janssen en Pascal Peper.

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart