Koffie & Klets, regio Zuid-Oost, Waalwijk


Ditmaal was een iets andere locatie uitgezocht, namelijk het Nederlands Leder- & Schoenenmuseum, een leerrijk museum, vol geschiedenis en mode, traditie en trends, ambacht en techniek. 
Het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum staat niet voor niks in Waalwijk. Het gedeelte van Brabant dat De Langstraat heet, vormde jarenlang het centrum van de leer- en schoenindustrie in Nederland. En Waalwijk was daarvan het middelpunt. Vroeger leefden de meeste mensen hier van de landbouw en veeteelt. Maar 's winters overstroomden de polders. De boeren hadden in zo'n periode geen werk en geen inkomsten. Omdat ze op den duur het hoofd niet meer boven water konden houden, gingen ze bijbaantjes zoeken. Vee was er voldoende, dus waren er ook huiden om leer van te maken. Bovendien groeiden er in de Loonse en Drunense duinen veel eiken en stroomden er nogal wat riviertjes door De Langstraat. Eikenschors en water waren de twee noodzakelijke grondstoffen voor het looien van leer. Veel boeren gingen dan ook leer bewerken, schoenen maken en verkopen.We werden ontvangen met koffie / thee en een halve zool (plaatselijke lekkernij). De opkomst was als vanouds, ruim 60 personen hadden de hitte getrotseerd en waren naar het Brabantse land gekomen om weer eens gezellig bij te kletsen. De aanwezigen werden verdeeld in twee groepen om tekst en uitleg te krijgen over heden en verleden, van klapschaatsschoenen tot autoschoenen en van houten klompen met hoge hak tot en met hoge hak-stoelen...

Na een leuke en interessante rondleiding gehad te hebben (onze gids bleef maar praten over de diverse soorten leer, nooit geweten dat er zoveel soorten waren: van olifantenleer tot en met leer van kippe(n)pootjes), werd op het terras nog even nagepraat over hetgeen we gezien hadden. Uiteraard onder het genot van een drankje...Tegen sluitingstijd van het museum, zo rond de klok van vier, trokken de meesten van ons (toch weer plm. 30 personen) richting het plaatselijke NH hotel alwaar het 3-gangen diner geserveerd zou worden.Vooraf nog even lekker in de zon op het terras gezeten, vloog de tijd om.Naar binnen dus, waar in een aparte ruime zaal voor het diner ingedekt was.
Een 3-gangen menu voor de bij de regio Zuid-Oost bekende prijs, zeer de moeite waard, voor de liefhebber waren er de asperges, kortom: genieten geblazen.Compliment voor de organisatie (ditmaal had René zowel het schoenenmuseum als ook de locatie voor het diner geregeld). Ook een compliment voor de bediening in het hotel: erg vriendelijk, ondanks de hitte.

Tsja, voor we er erg in hadden, was het weer tijd geworden om naar huis te rijden, het einde van een mooie Koffie & Klets bijeenkomst in Waalwijk...Verslag: Marius Krijgsman
Foto's: Sylvia Krijgsman, Annemieke Dekkers

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart