Koffie en klets in Soesterberg

Prima koffie en klets in het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg.
Het was 25 september 2011. In de diverse regio's was men druk doende met het opzetten van een stijlvolle jaarafsluiting. Het nieuws dat de jaarlijkse picknick dit jaar niet zo'n succes was geworden was natuurlijk als een lopend vuurtje door alle Mascottegeledingen gegaan. Dat legde een extra zware claim op Ronald Wustenberg, die met "zijn" regiobijeenkomst iets goed wilde maken voor de leden.

Daar had hij allereerst op een formidabele manier het weer aan zijn zijde: de gekozen dag zou een van de fraaiste nazomerdagen van 2011 blijken te worden; een geweldig zonnetje stond de hele dag schitterend zijn best te doen, de groepssfeer was weer heel open en gemoedelijk, en de Royces en Bentleys stonden er weer als Weense paradepaardjes bij.
Er waren ongeveer vijftien wagens aangemeld. Op het verzamelpunt, garage Koops in Amersfoort, had gastheer Dennis Broekhuizen voor koffie en koek gezorgd, waardoor iedereen meteen de gelegenheid had om even bij te komen van de reis. En als steeds: ook de deelnemers die maar zelden inschrijven voor een bijeenkomst werden hier naadloos in de groep opgenomen: zij konden hun zegje doen, hun vraagje stellen, hun opmerking maken, alles of zij er altijd bij zijn. En, laten we wel zijn: zo hoort het ook.

Na de koffie en koek trok de karavaan naar Soesterberg om het Militair Luchtvaartmuseum te gaan bezichtigen. Maar daar stak een sympathieke spelbreker toch even een spaak in het wiel: tijdens de voorjaarsrit hadden we al gezien dat de Citroënclub een deel van onze route meereed door de bollenstreek, en ook hier in Soesterberg was deze club weer heel nadrukkelijk aanwezig. Een groot aantal Traction avants stond op het museumterrein opgesteld, en een even groot aantal Citroënliefhebbers stond gewoonweg te popelen om ons precies elk detail van elke jaargang nauwkeurig en uitgebreid te verklaren.Elk type, elk kleurenschema, alle soorten luchtinlaten, wieldoppen, bandentypen, wagenlengtes: ze wisten het helemaal.Voor degenen die, zoals ik, niet zo bijzonder op de hoogte zijn met het reilen en zeilen van dit autotype wil ik volstaan met te zeggen dat er werkelijk een eindeloze variatie aan uitvoeringen van deze auto in productie is geweest. Tja, dan valt het de autogenieters van de Mascotte natuurlijk niet meer zo gemakkelijk om door te lopen om ook nog een aantal klassieke militaire vliegtuigen te gaan bewonderen. Want zeg nu zelf: als u deze foto's van de Citroëns bekijkt en de foto's van die vliegtuigen: waar zou u nou zelf het liefst in gezien worden? Nou?


De Sabre.


Letterlijk: een doorkijkje door de Super Sabre.

Voor de dwarskoppigen onder ons: de naam Citroën moet inderdaad geschreven worden met een trema op de e. Hoewel André Citroën van Nederlandse oorsprong was en dus gewoon Citroen heette (net als zijn oom, de juwelier), zou hij al op middelbare-schoolleeftijd in Frankrijk besloten hebben om de verdachte twee puntjes op die e te zetten. En zo kan ik ook weer iets van de wijsheid van de Citroënliefhebbers aan u doorgeven.


Convair F 102A.


Fokker.


De beroemde stermotor met de cilinders in een cirkel rondom de krukas.


De wereldbefaamde Spitfire.


Blik in een cockpit.

De dag werd besloten met een sfeervolle avondmaaltijd in het trendy restaurat Settlers in Bilthoven. Als u zag hoe braaf de hele groep in een mooi gesloten colonne naar dat restaurant toereed, dan zou u zeker vertederd zijn geweest door zoveel lieflijke volgzaamheid. Ik heb die middag echter niet het vermoeden gekregen dat die braafheid en volgzaamheid het gevolg geweest kunnen zijn van de ontmoeting met de Citroënadepten!


De klets in het militaire luchtvaartmuseum.

Meestal heeft het niet zoveel zin om mensen op hun rug te fotograferen. Met auto's mag dat dus wèl!


Klaar voor het vertrek naar Settlers Restaurant.Zoveel tevredenheid om één appeltje! Kom daar nog maar eens om vandaag de dag!


Tekst: Frans Janssen
Foto's: Frans Janssen, Ronald Wustenberg

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart