Reis naar Bad Ischl te Oostenrijk, augustus 2013


Dag 1 - vertrek naar hotel Leicht in Biebelried.
Op dinsdag 13 augustus werd met een groep van ongeveer 40 personen de reis naar Oostenrijk gestart, al bij al een reis van plm. 2000 - 2500 kilometer. Alle automobielen waren geprepareerd voor de grote reis. Banden waren gecontroleerd op leeftijd, spanning en profiel, onze technische man ter plekke, Leo Stoffels, had hiervoor speciaal een advies samengesteld en aan alle deelnemers gezonden. En tenslotte, niet onbelangrijk: iedereen was in een prima humeur en had veel zin in de trip.
Verzameld werd bij de grensovergang Zevenaar / Elten aan de Duitse kant waar rond 9 uur de groep bij elkaar kwam.Vervolgens startte, aanvankelijk in groepjes, onze reis naar Gasthof Leicht in Biebelried (omgeving Würzburg), zo'n 450 km. rijden. Prima weer, technische hulp in de persoon van Leo Stoffels aanwezig, dus wat kon er mis gaan nietwaar? Halverwege werd een tussenstop ingelast, de snelle broeders wachtten de wat minder snellen op, even lekker kopje koffie doen en natuurlijk wat benzine bijladen en even bijpraten... Kent u het Duitse fenomeen 'Frauenparkplatz' trouwens?


 
Vervolgens werd de reis naar Biebelried voortgezet. Alles via de grote Duitse Autobahnen, dat schoot lekker op, via Frankfurt verder naar Würzburg. In de buurt van Würzburg afgeslagen naar het dorp Biebelried. Daar werden we heel hartelijk ontvangen door de familie Leicht van de gelijknamige Gasthof Leicht met een glas (Konings)wijn. Men had speciaal voor ons het parkeerterrein afgezet, zodat we met onze automobielen voldoende parkeerruimte hadden. Inchecken dus en weer even bijpraten onder het genot van een drankje. Nieuwe leden werden voorgesteld en 's avonds werden we rijkelijk voorzien van eten en drinken, hetgeen de geplande nachtrust bij sommigen verstoorde. Overigens kwam ook toevallig de plaatselijke pers even een fotootje schieten...
 
Dag 2 - doorreis naar Oostenrijk, Gosau.
Op de morgen van woensdag 14 augustus werd het tweede deel van de route gestart met een bezoek aan Weingut Hans Wirsching te Iphofen. Bij dit Weingut kregen we een uitgebreide rondleiding inclusief tekst en uitleg hoe een en ander in zijn werk gaat, van het 'onderhouden' van de wijnranken tot de opslag van de wijnen. Uiteraard konden we een klein glaasje proeven. Na van dit familiebedrijf afscheid genomen te hebben, werd onze reis voortgezet naar Gosau in Oostenrijk.

Dat deze reis niet voor iedereen zonder problemen verliep, laat onderstaande foto duidelijk blijken. Maar, ook hier was de technische hulp in de persoon van Leo zeer snel ter plaatse en kon uw schrijver van dit artikel na een tweetal uren zijn weg weer vervolgen. Super!Dag 3 - verblijf in Oostenrijk, een ritje naar Bad Ischl. 
Op donderdag 15 augustus hadden we in principe een rustdag. Betrekkelijk, want Wouter had georganiseerd dat we keizer Franz Joseph konden begeleiden na zijn aankomst bij het station in Bad Ischl tot in het centrum van deze mooie plaats. De aankomst van de keizer werd wat vertraagd, op zich wel begrijpelijk, de man was natuurlijk al meer dan 100 jaar oud en bij die hitte valt dat niet mee. Wij konden onze auto’s voor de “Trinkhalle” parkeren en daar enkele uren laten staan, zodat het feestende publiek onze mooie bolides konden bewonderen. Dit leverde een paar mooie plaatjes op.
 
Dag 4 - rondrit in de Bummelzug.
Op vrijdag 16 augustus werden we bij het hotel opgehaald door de Bummelzug van Herr Gamsjäger om naar de voorste Gosau See te gaan. Een belevenis! Met zijn allen op naar de Gosau-See! Bij dit meer aangekomen hadden we de mogelijkheid om middels een korte onderbreking even te genieten van het meer en zijn kraakhelder water, het mooie landschap en de bergen rondom. Een klein uurtje later werden we uitgenodigd door Herr Gamsjäger om in zijn luxe (en veel grotere) huifkar plaats te nemen om vervolgens omhoog te klauteren (d.w.z. de traktor deed het klimwerk) naar de Plankenstein Alm. Onderweg leverde het panorama vele ongelofelijk mooie plaatjes op. Boven aangekomen werd een, zoals onze voorzitter dat zo mooi noemde, een 'eenvoudige, doch voedzame lunch' gebruikt. En werd er wederom van het mooie uitzicht genoten, ook al hadden sommigen de gelegenheid even te baat genomen een tukkie te doen... Later in de middag werd de terugreis naar beneden aanvaard, met, zoals Wouter al aan gaf, 'de Bummelzug doet alles', ook al hadden diverse sportievelingen onder ons ervoor gekozen om met de benenwagen naar beneden te gaan. Hoezo spierpijn? 
Teruggekomen bij hotel Hornspitz werd ons een boerenbuffet geserveerd, muzikaal omlijst door de heer Gamsjäger zelf.
U begrijpt het al, het waren zware dagen...Ook werden we nog opgeschrikt door de kortstondige ziekenhuisopname van één van onze deelnemers. Gelukkig kon zij zonder verdere problemen haar reis voortzetten.

Dag 5 - een rit door de schitterende omgeving, afgesloten met de musical Hello Dolly.
Op zaterdag 17 augustus hadden een groot aantal van ons ingeschreven voor de musical Hello Dolly die in de vroege avond in Bad Ischl plaats zou vinden. Om toch nog een stukje van het mooie Oostenrijk te laten zien, had Anke op verzoek van Wouter een routebeschrijving langs een aantal meren gemaakt, die we vervolgens gereden hebben.

Dag 6 - een rustige dag, afgesloten met een bezoek aan het Kaiser-gala.
Op zondag 18 augustus hadden velen van ons eveneens ingeschreven voor het Kaiser gala dat 's avonds in Bad Ischl in de Trinkhalle plaats zou vinden. Wouter had ons een vijftal mogelijkheden meegegeven om de dag te besteden, varierend van lekker een rustige dag in Gosau doorbrengen tot er op uit trekken naar diverse plaatsen in de omgeving. Zo gezegd, zo gedaan, het werd een dag die rustig besteed werd, enkelen waren 's morgens vroeg al naar de kerkdienst in Bad Ischl gegaan om de dienst bij te wonen (en om mooie foto's te maken). Voor de avond was een bus geregeld die de feestgangers naar Bad Ischl bracht en vervolgens weer ophaalde. Een mooie avond, bijzonder warm in onze feestelijke gala-kleding en smokings, maar een ware belevenis. Kort na middernacht waren de meesten van ons weer terug in Gosau.

Dag 7 - rondvaart op de Wolfgangsee.
Op maandag 19 augustus hebben we een rondvaart over de Wolfgangsee gemaakt. We hadden toestemming gekregen om onze auto’s in Strobl te parkeren, direct aan de rand van het meer. Tijdens het inschepen lieten de weergoden ons behoorlijk in de steek, eigenlijk voor het eerst sinds het begin van onze reis naar Oostenrijk. Dat dit de pret niet mocht drukken laten onderstaande foto's duidelijk blijken. Aan boord van de boot werden zeer luid en nadrukkelijk (onder het genot van rijkelijk vloeiende bubbels) een aantal liederen ten gehore gebracht hetgeen de stemming alleen maar liet stijgen ... De avond werd in hotel Hornspitz afgesloten met een barbecue en grillavond, binnen, aangezien de weergoden buiten nog volop bezig waren hun toorn over ons uit te storten. Muzikale omlijsting en de nodige spelletjes verhoogden het plezier op deze avond.


 
Dag 8 - terugreis naar Biebelried.
Op dinsdag 20 augustus reden we weer terug, althans voor de eerste etappe naar Biebelried. Aan alle leuke dingen komt een einde.

Dag 9 - terug naar huis, home sweet home...
Op woensdag 21 augustus werd afscheid genomen, we hadden erg leuke dagen met elkaar doorgebracht. Helaas moest de auto van onze voorzitter met pech in Oostenrijk achterblijven, voor het overige waren de technische problemen, dankzij onze technische ondersteuning, binnen de perken gebleven.Foto's: Frans Janssen, Wietze Bakker, Annemieke Dekkers, Sylvia Krijgsman
Verslag: Marius Krijgsman

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart