Concours d’Élégance op Paleis Het Loo te Apeldoorn

 
Dit jaar was weer aan de beurt voor de twee-jaarlijkse bijeenkomst op Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Op 21 en 22 juni hebben een aantal leden op zowel zaterdag als op zondag acte de présence gegeven. Dankzij overnachtingen in dezelfde Apeldoornse hotels en afspraken over vertrektijden bij de hotels, is steeds in een kleine optocht naar het festivalterrein gereden.


 


Helaas viel de Annual Rally van de RREC, die voor de laatste keer op het kasteelterrein van Rockingham in Engeland is gehouden, samen met het Apeldoornse Concours. Ja, en dan moeten keuzes gemaakt worden.
Hoe het in Engeland was, weet ik (nog) niet maar het Nederlandse weer liet zich van een uitstekende kant zien. Mooi, zonnig, niet te warm en op zondagmorgen eerst even fris en met enkele druppen regen. De regenpakken en easy-up tenten mochten in de auto blijven.
Na het in een rij parkeren van de auto’s van de Mascotte-leden, op het paleisterrein, zijn we snel over het festivalterrein uitgezwermd om een eerste indruk te krijgen. Antoon Gaemers bemande een stand van zijn beroepsvereniging en dat was een goede reden om zijn mooie Mark VI voor zijn “deur” te zetten.

Het Paleismuseum is ook dit jaar voor de deelnemers weer gratis te bezoeken. Bovendien is al enkele weken een tentoonstelling over Grace Kelly gaande, en in de bijgebouwen worden steeds wisselende tentoonstellingen gehouden. In dit weekend over ridderorden, tafelgerei en Meisner porselein. Voor de niet zo erge autoliefhebbers is er dus ook voldoende te bezichtigen.


 
En dan de auto’s. Dit jaar een wat andere opstelling dan gebruikelijk. Binnen de hekken van de paleisafscheiding staan op de voorhof de “special coach build cars”. Daartussen één van de Rolls-Royces van onze (kersverse) clubleden Eef Loonstra + Inge Hardorff uit Friesland.  Het betreft de speciaal voor Zsa Zsa Gabor verbouwde Cloud (het bleef dus niet alleen bij haar zelf). Wel, over aandacht, bekijks en gesprekken heeft Eef niet te klagen gehad.Voor de paleishekken staat een groot aantal “voitures” opgesteld. Echt, anders kan je ze niet noemen. Te mooi om mee te rijden, en waarschijnlijk ook te duur om zomaar aan de buitenlucht bloot te stellen. Allemaal gepoetst tot elk vlekje verdwenen is, en tijdens de beide dagen ook nog geregeld bijgewerkt. 
 
Ikzelf vind de bezoekersparkeerplaats meestal het leukste. Daar staan de gebruiksauto’s van de oldtimer- en klassiekerliefhebbers die ook nu weer niet geschroomd hebben om hun hobby-auto gewoon te berijden en richting Apeldoorn te sturen. Ik waag me niet aan een schatting, maar het zijn er aanzienlijk meer dan alle dure concours- en nieuwe auto’s die bij stands of op de expositievelden staan opgesteld. Je ziet ook wel onverwachte “oldtimers”. Naast onze auto een Golf, weliswaar 25 jaar oud en in mooie staat, maar -wat mij betreft- nog geen oldtimer of klassieker. Gelukkig ook nog heel veel ander interessant “blik”. En uitrusten bij de eigen auto’s wordt ook op gezette tijden gedaan, waarbij gezamenlijk van de inhoud van picknickmanden is genoten. Alweer een mooi oldtimer weekend!


 
Tenslotte enkele foto's van de automobiel die de eer te beurt viel om best-of-show te worden, een Hispano Suiza Cabriolet de Ville uit 1929, gereden door de chauffeur van onze voormalige koningin Beatrix. 
Tekst: Rob van den Beld
Foto’s: Rob van den Beld, Annemieke Dekkers en Marius Krijgsman

Bekijk alle evenementen op de kaart