Classic Days Schloss Dyck 2 - 5 augustus 2013

 
Op 2 augustus 2013 rijden 70 Mascotte-leden en hun partners en genodigden van uit alle delen van Nederland en België naar het Mercure-hotel in Neuss (Duitsland), zo’n drie kwartier rijden vanaf Venlo. Het is meer dan erg warm (bijna 40 graden) en voor het weekend is omstreeks 30 graden voorspeld. Na de vele verregende bijeenkomsten van de eerste helft van het jaar en in 2012, is dat een ander uiterste. De regio-commissie van regio Zuid-Oost van De Mascotte heeft in het begin van het jaar “op persoonlijke titel” de organisatie van het weekend op zich genomen, waarbij een bezoek aan de Classic Days bij Schloss Dyck bij Jüchen in Duitsland de centrale activiteit is.


 
In de loop van de middag arriveren de deelnemers en nemen bezit van hun kamer. Helaas geen airco, maar voor sommigen biedt het zwembad verkoeling.


 


Inmiddels kennen de meeste mensen elkaar en de “nieuwe” deelnemers worden spoedig in de aanwezige club opgenomen.
Het hotelterras wordt goed bezocht en na het buffet-diner brengen de meeste mensen de avond buiten door, waar het inmiddels aangenaam koel is geworden.
 

 
De volgende morgen bijtijds opstaan en prima ontbijten, want het vertrek is voorzien om negen uur. Alles verloopt zoals gepland en na een half uurtje rijden, komen we aan bij het kasteelterrein. De entree-kaarten worden gecontroleerd en we rijden door naar het voor ons gereserveerde veld en de ervoor liggende oprijlaan.
Alle auto’s krijgen een plaats en er verrijzen enkele “party-tenten” die gelukkig wat bescherming tegen de zon geven. We staan omgeven door rietvelden en enkele honderden auto’s. Volgens de organisatie zijn bij voor-intekening zo’n 1200 oldtimers van plm. 50 merkenclubs aangemeld en waarschijnlijk is minstens hetzelfde aantal individuele aanmelders met hun oldtimer aanwezig.
 
De merkenclubs (zoals wij) staan bij elkaar en veel van de individuele aanwezigen parkeren hun auto’s in lange rijen op de lanen die tussen de rietvelden naar het kasteel leiden.
 
Onze leden verkennen in groepjes of individueel het terrein. Op de velden vlak voor het kasteel zijn de zgn. Fahrerlager, de terreinen waar de auto’s staan die mee doen aan de wegraces, het Concours d’Élégance, de wedstrijden en zo voort. Daar staat ook een aantal stands in tenten, met hoeden, kleding, automobilia, tijdschriften, boeken en horeca.
 
Op een apart terrein zien we als het ware een retro-camping met oude campers, en oldtimers met caravan en oude bedrijfsauto’s.
 


In de loop van de dag worden op het race-circuit “races” gehouden, waar ook weer de 19 Bentley race-auto’s (al dan niet met blower) te zien zijn. Een “race” later komen de oude Mercedessen aan de beurt en in de loop van de dag zien we Bugatti’s, maar ook veel “klein goed” voorbij komen. Er zijn demonstraties: na 6 lessen van 2 uur op zondagmiddagen kan je zo de Charleston dansen. Verder een modeshow met kleding uit begin 1900 - de Jane Austin-periode -, uit de dertiger jaren -serie Upstairs-Downstairs - en van vlak na WO II. In de binnentuin van het kasteel staat het echte snoepgoed. Prachtige koetsen, de een nog mooier dan de ander. Tot onze tevredenheid zijn de Rolls-Royces en Bentley's goed vertegenwoordigd.
  
Tegen zes uur vertrekken we, moe gelopen, terug naar het hotel. Ieder gebruikt de maaltijd op eigen gelegenheid, sommigen in het hotel, anderen elders.
 
Zondag weer op tijd weg. We weten nu waar we heen moeten en daardoor worden de auto’s wat beter geëxposeerd opgesteld dan gisteren. Het aantal tenten is wat groter en biedt schaduw tijdens de picknick-lunches. We gebruiken de rest van de dag om te bekijken waar we gisteren niet aan toe zijn gekomen. We zien dat er ook weer een groot aantal andere auto’s is van mensen die slechts 1 dag aanwezig zijn. Verder gebruiken we de tijd om wat langer van de schaduwplekken te genieten. We doen wat inkopen, bekijken sommige auto’s die inmiddels een prijs hebben gekregen nog eens wat beter. Er zijn gesprekken met andere liefhebbers van oldtimers. We constateren dat hebberig zijn, hier geen zin heeft, want zelfs al zou je willen en kunnen en mogen kiezen uit alle schitterende auto’s die er staan, het zou niet lukken. We bevinden ons midden in één groot schitterend openluchtmuseum. 

En dat er tussen al dat moois ook wel eens een verrrassing staat, laat onderstaande foto duidelijk zien...
 

 
Er zijn heel veel bezoekers en alles loopt gesmeerd. Het geheel is uitstekend georganiseerd en we hebben prachtig weer. Om kort te gaan: fantastisch.
Tegen zes uur vertrekken we weer naar het hotel, waar de barbecue op ons wacht. De avond is weer zo gezellig, dat we veel te laat naar bed gaan.


 

 

 
Maandagmorgen vertrekt ieder op eigen tijd en gelegenheid en we rijden met heerlijk weer en open dak naar huis. Het was een schitterend weekend, hotel goed, de Classic Days goed, het weer was (veel te) prima en het gezelschap kon niet beter. Veel mensen willen volgend jaar weer. Laat maar weten als u er dan ook bij wilt zijn.
 
 
Tekst: Rob van den Beld
Foto’s: Rob van den Beld, Annemieke Dekkers, Sylvia Krijgsman.

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart